Nagyon sokszor találkozom az órámon azzal, hogy (gyerekek és felnőttek egyaránt) fusztráltak, mert nem sikerül nekik elsőre a feladat, sőt néha harmadjára sem, azt gondolják, hogy ők erre nem is alkalmasak, tehetségtelenek, és egész biztos „mindenkinek” egyből sikerül…, nem is beszélve rólam, akinek hát „könnyű” mert én így születtem 🙂  🙂

Egyszer azt mondta egyik bölcs tanítványom, a tehetség azt jelenti, hogy nem veszed észre, mennyi időt vagy képes belemélyedni a részletekbe, eltölteni a tökéletesítéssel időt, ha nem úgy sikerült, újra próbálni, ha kell néha ötvenszer, kis részleteket megfigyelni, apróságokat rögzíteni. Ez fantasztikus mondás!

Biztatásként mondom, ezt mi is így csináltuk, sőt néha nagyon nem volt kedvünk gyakorolni, még a többiek kint fociztak, sokszor a tanárom mellettem ült több órán át, mert egyedül nem ment… voltak időszakok, amikor túl kellett lendíteni a mélyponton, hogy igen is megéri csinálni!

A tehetség nem jár szorgalom nélkül, mindannyiunknak bele kellett raknunk az időnket, energiánkat, erőfeszítéseinket, ami áldozattal is járt.

Amiben biztosan számíthatsz rám, hogy ebben megértelek és minden emberi és szakmai tudásommal megpróbálok segíteni.

Az a tapasztalat, hogy mostanában mindent nagyon gyorsan és rögtön szeretnénk elérni,de egy lassabb, jól kidolgozott gyakorlási módszerrel sokkal tartósabb és élvezhetőbb eredményt tudunk produkálni. Én rengeteg olyan gyakorlási módszernek vagyok a birtokában, amivel pontosan és alaposan meg lehet tanulni a hangszerhez szükséges mechanikai, kottaolvasási és zenei ismereteket, amivel később is boldogulni fogsz, amikor meg akarsz valamit tanulni.

Nem fog elsőre menni, a zongora tanulás rendkívül összetett képességeket igényel, finom motorikus mozgás, megosztó, több érzékszervet összekötő figyelem, gondolkodás és a szokásos uncsi kotta-és ritmusolvasás. Természetesen ezek használata azt gondolom a későbbiekben is jótékony hatással lesz az életed többi területére is, hiszen ezeket e képességeket máshol is használnod kell majd.

Számíts arra, ha belekezdesz, azért kell 1-2 év, mire kicsit otthon leszel ezekben, de a végső cél, hogy bármit, amit szeretnél zongorán játszani, azt el tudd játszani, és biztosan el fogsz tudni játszani legalább 10 olyan darabot, amit szeretsz.